Občas sedne na každého

·         Teplo a spánek. Ano, v dnešní uspěchané době je to problém, ale toto jsou dva základní kameny úspěšné léčby – udržet se v teple, a dostatečně spát. Pokud na vás tedy leze rýma, a vy si nemůžete dovolit zůstat celý den ve vyhřáté posteli, tak se alespoň braňte proti prochladnutí, a zařaďte do svého programu pár hodin spánku navíc. A pokud máte na výběr, zůstaňte alespoň den až dva doma. Mnoha lidem je trapné brát si volno kvůli rýmě, ale často je to nejlepší řešení. Nejen kvůli vám, ale i kvůli všem okolo.
mladá žena s hrnkem

·         Tekutiny. Moje maminka vždycky říkala, že rýmu je potřeba vyplavit. Tedy, pijte hodně zejména horkých (nealkoholických!) tekutin. Pomohou vám z těla vyplavit hlen, který se tam při rýmě usazuje, a navíc vás prohřejí i zevnitř. Ideální jsou samozřejmě horké bylinkové čaje, jako je mateřídouška, černý bez nebo zázvor. Přidejte citron anebo med. Vyvarovat byste se naopak měli mléka, které zahleňuje, a kávy a alkoholu, které odvodňují.

med do čaje
·         Jídlo. Je docela velká šance, že při rýmě nebudete mít ani hlad, ani chuť něco jíst. I tak byste ale na stravovací režim neměli rezignovat. Dopřávejte si dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, které vám dodají vitamíny a vlákninu spolu se zdravými cukry. Pokud se vám kvůli bolestem v krku špatně polyká, zařaďte nejrůznější kaše a polévky. Vyhýbejte se těžkým a tučným jídlům. Je ale dobře možné, že při rýmě na ně stejně nebudete mít chuť.
léky na chřipku

·         Prášky ano nebo ne? Na tohle téma se vedou ostré spory. Zatímco někdo na paralen/ibuprofen/cokoli jiného přísahá, druhý jej zatracuje jako cestu do pekel. V každém případě byste ale měli myslet na to, že prášek pouze zmírňuje symptomy, ale nemoc zázračně nevyléčí. Pokud si tedy vezmete pilulku, budete se cítit lépe, ale měli byste si pamatovat, že jste pořád ještě nemocní. Tedy i po lécích byste měli zachovávat klidový režim, a ne se hnát na cvičení nebo ven.   

Posted in Nezařazené